in

Red Hat 2019 mali yılının ikinci çeyrek finansal sonuçlarını açıkladı

red hat

Lider açık kaynak çözümleri sağlayıcısı Red Hat, 31 Ağustos 2018’de sona eren 2019 ikinci mali çeyreğinin finansal sonuçlarını duyurdu.

Red Hat Başkan ve Yönetim Kurulu Üyesi Jim Whitehurst konuyu şöyle değerlendiriyor:

“Dijital dönüşüm inisiyatiflerini önceliklendiren kurumlar, uygulamalarını modernleştirmek ve işlerinde daha büyük başarı ve verim elde etmek için Red Hat’n hibrit bulut teknolojilerine geçiyorlar. Teknoloji portföyümüzün büyümesiyle birlikte müşterilerimizin gözündeki stratejik önemimiz de artıyor. İkinci çeyrekte yaptığımız ve her biri beş milyon doların üzerindeki anlaşmalarımızın sayısının geçen yıla göre iki kat artması da bunun bir göstergesi.”

Red Hat Başkan Yardımcısı ve CFO Eric Shander ise, “İkinci çeyrekteki sonuçlarımızın, öngörülerimizle tutarlı olduğunu görüyoruz; rezervimizdeki işlerimizde yüzde 20 büyüme yakalayarak 3,3 milyar dolara ulaştık.  Tüm yıl için büyümemiz de öngörülerimize uygun bir seyir izleyerek  geçen yıla oranla sabit kurda yüzde 16-17 arttı fakat yılın tamamı için kur oranlarındaki değişimi baz alarak, dolar gelirlerimize yaklaşık 15 milyon dolar civarında ayarlama yaptık” diyor.

Gelirler

İkinci çeyrek için toplam gelir 823 milyon Amerikan doları olarak gerçekleşirken, Amerikan doları bazında yüzde 14, sabit kur bazında geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 artış yaşandı. İkinci çeyrek için abonelik geliri 713 milyon dolar olarak gerçekleşirken yıldan yıla Amerikan doları bazında yüzde 13 veya sabit kur bazında yüzde 14 artış sağlandı. Söz konusu çeyrekteki toplam gelirlerin yüzde 88’ini abonelik gelirleri oluşturdu.  

Abonelik gelirlerinde artış 

Altyapıya yönelik hizmet ve ürünlerden gelen abonelik gelirleri bu çeyrekte 527 milyon dolara ulaşarak, önceki yılın aynı dönemine oranla Amerikan doları bazında olarak yüzde 8, sabit para kur bazındaysa yüzde 8 artış kaydetti. Uygulama geliştirmeye ve gelişmekte olan diğer teknolojilere yönelik abonelik geliri ise bu çeyrekte 196 milyon dolara ulaşarak, Amerikan doları bazında yüzde 31, sabit kura göre yüzde 31 yükseldi.  

Faaliyet Geliri

Bu çeyrekte GAAP -Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri-dışı faaliyet geliri 135 milyon dolar oldu. Nakit olmayan, hisse bazlı tazminat masrafları, gayri maddi aktiflerin amortizasyonu ve kurumsal kombinasyonlardan kaynaklanan işlem maliyetleriyle ilgili düzeltmelerden sonra, GAAP -Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri-dışı gelir, önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 3 artarak 197 milyon dolar oldu. İkinci çeyrekte, GAAP faaliyet marjı yüzde 16,4, GAAP-dışı faaliyet marjı ise yüzde 23,9 olarak gerçekleşti.  

Net Gelirler

İkinci çeyrek için GAAP-Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri uyarınca net gelir 87  milyon dolar veya seyreltilmiş hisse başına 0,46 dolar oldu, geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde net gelir 97 milyon dolar veya seyreltilmiş hisse başına 0,53 dolar olmuştu.

Nakit olmayan, hisse bazlı tazminat masrafları, gayri maddi aktiflerin amortismanı ve kurumsal kombinasyonlardan kaynaklanan işlem maliyetleriyle ilgili düzeltmelerden sonra, ikinci çeyrek GAAP -Genel Kabul Gören Muhasebe İlkeleri dışı gelir, 157 milyon dolar veya seyreltilmiş hisse başına 0,85 dolar oldu. Geçtiğimiz yılın aynı çeyreğinde bu rakam 138 milyon dolar veya seyreltilmiş hisse başına 0,77 dolar olmuştu. GAAP dışı seyreltilmiş ağırlıklı ortalama hisselerine, değiştirilebilir tahvilden kaynaklanan seyreltmeler dahil edilmemiştir; zira potansiyel herhangi bir seyreltme, bizim değiştirilebilir tahvil “hedge” işlemlerimizle dengelenmektedir.  

Nakit

İkinci çeyrekte işletme faaliyetlerinden gelen nakit akışı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artışla 133 milyon dolar oldu. 31 Mayıs 2018 itibariyle, toplam nakit, nakit eşdeğerleri ve yatırımlar, yaklaşık 250 milyonluk geri satın alımdan sonra 2,2 milyar dolar veya 1,7 milyon hisse oldu. 31 Ağustos 2018 itibariyle kalan bakıye  mevcut geri alımı onayı kapsamındaki kalan bakiye 750 milyon dolar oldu.  

Ertelenmiş Gelir

Mali yılın ikinci çeyreği için şirketin toplam birikmiş işlerinin değeri geçen yıla kıyasla yüzde 17 artışla 2,4 milyar dolar oldu. Döviz kurlarındaki değişikliklerden kaynaklı toplam ertelenmiş gelirin pozitif etkisi geçen yılın aynı dönemine oranla 40 milyon dolar oldu. Sabit kur bazında elde toplan ertelenmiş gelir geçen yıla kıyasla yüzde 19 olacaktı.  

Görünüm

Red Hat’in görünümünde mevcut ticari şartlar ve döviz kurlarındaki durum dikkate alınmıştır. Bütün yıl için:

  • Gelir görünümünün 3,360 milyar dolardan 3,395 milyar dolara artması bekleniyor.
  • GAAP faaliyet karının yaklaşık yüzde 16,4, GAAP-dışı faaliyet karının ise yaklaşık yüzde 23,9 artması bekleniyor.
  • Seyreltilmiş GAAP hisse başına kazançlarının, yaklaşık 2,29 dolardan, 2,33 dolara çıkması beklenmektedir; kapatılmamış hisselerin 186 milyon olduğu varsayılmaktadır. Hisse başına seyreltilmiş GAAP dışı kazancın ise, kapatılmamış hisselerin 184 milyon olduğu varsayıldığında, hisse başına yaklaşık 3,45 dolardan 3,49 dolara çıkması beklenmektedir. Hem GAAP hem de hisse başına düşen GAAP-dışı diğer gelirlerin çeyrek başına 4 milyon dolar olması bekleniyor. Diğer vergi maddeleri haricinde tahmini GAAP vergi oranı yüzde 23,4, GAAP dışı tahmini vergi oranı yüzde 22,5’e işaret etmektedir.
  • GAAP dışı işletme faaliyetlerinden gelen nakit akışı aralığında beklenti yaklaşık 1,035 milyon dolardan 1,045 milyon dolara yükselmiştir.

Üçüncü çeyrek için: 

  • Gelir görünümünün 848 milyon dolardan 856 milyon dolara artması bekleniyor.
  • GAAP faaliyet karının yaklaşık yüzde 16,1, GAAP-dışı faaliyet karının ise yaklaşık yüzde 24,0 artması bekleniyor.
  • Seyreltilmiş GAAP hisse kazançlarının, seyreltilmiş ve kapatılmamış 186 milyon hisse olduğu varsayıldığında, hisse başına yaklaşık 0,56 dolar olması beklenmektedir. Seyreltilmiş GAAP-dışı seyreltilmiş hisse kazançlarının ise, kapatılmamış 185 milyon hisse olduğu varsayıldığında, yaklaşık 0,87 dolar olması bekleniyor. Hem GAAP hem de hisse başına düşen GAAP-dışı; 4 milyon dolarlık diğer gelirlere, tahmini yıllık efektif vergi oranı yüzde 22,5’e işaret etmektedir.

KoçSistem’in yeni teknoloji şirketi KoçDigital kuruldu!

Binlerce WordPress sitesi güvenlik tehlikesi altında